Amortisör Nedir? Amortisör Çeşitleri Nelerdir?

Amortisör Nedir? Amortisör Çeşitleri Nelerdir?

Amortisör; Araçlar seyir halindeyken yolda pek çok engebe ile karşılaşmaktadır. Bu engebelerin oluşturduğu sarsıntı ve şiddetin araç içerisinde hissedilmesini engellemeye yarayan sisteme "Amortisör" denilmektedir. Amortisörler, sarsıntının etkisini hafifletmek için aktif olarak çalışan yağ pompalarıdır. 

Amortisör Nedir? Amortisör Çeşitleri Nelerdir?

Amortisör Çeşitleri Nedir?

Amortisör Çeşitleri Nedir?

  1. İkiz tüp
  2. Mono tüp
1. İkiz Tüplü Amortisörler
İkiz tüplü amortisörler, günümüzde ucuz maliyete sahip olan ve en sık kullanılan amortisör çeşididir. Bu amortisörler, binek otomobillerin içerisinde olan normal parçalardır. İsminden de anlaşıldığı gibi bu amortisör iki tüp ile çalışmaktadır. Bunlardan birisi dış amortisör gövdesi, diğeri ise pistonun hareketini sağlayan iç silindirdir. 
İkiz tüplü amortisörler performans açısından engebeli yollarda belirgin hale gelmektedir. Bu tarz kullanımlarda pistonun hızlı hareket etmesi yağın ısınarak köpürmesine yol açmaktadır. Bu durum ise amortisörün görevini yerine getirmemesine sebep olmaktadır. 

2. Mono Tüp
İkiz tüp amortisörde oluşan ısı, yapısından ötürü boruların arasında sıkışmaktadır. Bu olay, tekerlerin aşağı yukarı hareketlerinin kontrol edilmesinde zayıflamalara yol açmaktadır. Tek tüp amortisör, bir tüp içerisinde hareket eden mekanizma çalışırken doğrudan hava ile temas eden bir piston yardımıyla işlemini devam ettirmektedir. Bu olayın hem avantajı hem de dezavantajı vardır;
Avantaj; tek tüp amortisörler, zor koşullarda ve engebeli yollarda ortaya çıkan ısıyı amortisörün iç mekanizmasından daha hızlı atarak yüksek performans sağlamaktadır. 
Dezavantaj; tek tüp amortisörler, maliyet bakımından yüksektir. Amortisör içinde olması gereken sıvının basıncı oldukça fazladır. Bu sebeple montajda kullanılan contaların sızdırmazlık noktasında üst düzey çalışması gerekir.

Amortisör Çeşitleri Nedir?

Amortisör Çeşitleri Nelerdir?

Amortisör Çeşitleri Nelerdir?

  1. Dahili tüplü tip
  2. Gaz dolu mono tüp
3. Gazla Dolu Mono Tüp
Gaz ile doldurulmuş olan amortisörler, oldukça pahalıdır. Bu amortisör çeşidi genel anlamda arazi araçlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Zorlu ve engebeli arazilerde seyahat eden araçlar, bu amortisör çeşidi ile daha konforlu bir sürüş keyfi yakalamaktadır. 

4. Dâhili Tüp
Dâhili tüp, yarış ve uygulamaları ve yüksek performans sağlamak için tasarlanmıştır. Bir hortum yardımıyla aracın farklı bir bölümüne monte edilmiş yağ deposuna bağlanarak çalışmaktadır. Bu harici tüpün amacı;
  1. İyi bir yol tutuşu sağlamak için direksiyondaki ağırlığı azaltmaktadır.
  2. Depodaki yağın iyi bir şekilde soğumasını sağlar.
  3. Yağ, gövdeye doğru ilerlerken, mükemmel bir şekilde ayarlanabilirlik sağlamaktadır. 
  4. Dış rezervuar tüpleri oldukça pahalıdır.
  5. Aşırı yüksek performans gerektiren uygulamalarda kullanılmaktadır. 

Amortisör Çeşitleri Nelerdir?